Siverek (Şanlıurfa)
Siverek (Şanlıurfa)
Şanlıurfa ilinin kuzeydoğusunda yer alan Siverek batısında Adıyaman’ın Kahta ilçesi,batıdan kuzeye doğru uzanan Atatürk Baraj gölü, kuzeyinde ise Adıyaman’ın Gerger ilçesi ile Diyarbakır’ın Çermik ve Çüngüş ilçeleri, doğusunda Diyarbakır, güney doğusunda ise kısa bir sınır ile Mardin ili, Viranşehir ve Hilvan ilçeleri ile komşudur.

Siverek ilçe merkezi 37.45 kuzey enlem ile 39.19 doğu boylamlarının kesiştiği noktalarda bulunmaktadır. Siverek ilçe merkezinin denizden yüksekliği 801 ile 840 metre arasında değişmektedir. Toplam yüzölçümü 4314 km’dir Karacadağ’ın eteklerinde kurulan Siverek’te, Akdeniz, çöl ve karasal iklimin etkileri görülmektedir. Karasal ve çöl ikliminin etkisiyle yazları oldukça sıcak geçen Siverek’te nem oranının yüksek olmaması nedeniyle, bu sıcaklar boğucu ve rahatsızlık verici derecelere ulaşmamaktadır.

Bu yönüyle Akdeniz ikliminden ayrılır. Kışlar soğuk ve yağışlıdır. Şanlıurfa’nın diğer ilçelerine göre Siverek’te yağış oranı daha yüksektir.

Siverek'te her yıl yapılmakta olan Şire Üzüm Festivali, Geleneksel Karakeçili Bahar Şenlikleri ve Siverek Kültür Sanat Festivali ilçenin başlıca kültürel etkinliklerindendir. Siverek’te Karacadağ Türkmen kültürü geleneksel olarak varlığını sürdüren sayılı kültürlerinden biridir.

Siverek ilçesi Şanlıurfa ilimize bağlı 13 ilçesinden biridir. İlçemiz il merkezine yaklaşık 31 km uzaklıktadır. İlçemize ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşmak mümkündür. Ayrıca Adıyaman üzerinden gelinmek isteniyorsa Atatürk gölü barajı üzerinden Feribotla buraya ulaşım sağlamak mümkündür.

Siverek ilçesi ülkemizde yüzölçümü bakımında Türkiye’nin en büyük ilçesidir. Siverek ilçesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden geri birçok tarihi yapı kalmıştır. bunun dışında Siverek denince akla Üzüm türleri, Pekmezi, narları, pestili, Sütü, Ayranı vb. birçok şey gelmektedir.
Siverek Kalesi
Siverek Kalesi Siverek Kalesi: İlçemizde bulunan bu kale Asurlular zamanında yapılmıştır. toprak yığını bir tepede inşa edilen bu kale uzun yıllar tarihe şahitlik etmiştir. Sonraki yıllarda restore edilen kale orjinaliğinden uzaklaşmıştır. Kale tarih dokusu ile sizi beklemektedir.
Hüseyin Çeribaşı Camisi
Hüseyin Çeribaşı Camisi İlçe merkezinde bulunan bu cami kim tarafında yapıldığı ile ilgili çeşitli söylentiler bulunuyor. Cami mimari olarak Selçukluların mimarisine benzemektedir. Caminin kitabesinde iki tarih kayıtlıdır. Bu tarihlerle ilgili çeşitli söylentiler bulunuyor. Caminin minaresi ise Hamdullah Bey tarafında inşa edilmiştir.
Yer altı Hamamı
Yer altı Hamamı İlçemizde bulunan Siverek Kalesinin güneyinde bulunur. Bu hamam 1750 yıllında tesadüfen keşfedilmiştir. Orada yapılan çalışmalar sonucunda hamamın Hititlere ait olabileceğini söylendi. İlçemizde bulunan bu hamam tekrar kazandırıldıysa da tarih dokusunu büyük bir kısmını kaybetmiştir.
Abdalağa Hamamı
Abdalağa Hamamı Bu hamam ilçede bulunan kalenin doğusunda bulunur. Hamamın mimarisi incelendiğinde Hamamın Osmanlı zamanında yapıldığı düşünülmektedir. Hamam uzun yıllar yöre halkına hizmet etmiştir. Daha sonra kendi kaderine bırakılan hamam harabe şekline dönmüştür.
Serap Çeşmesi
Serap Çeşmesi Bu çeşme Yer altı Hamamında 150-200 metre uzaklığında bulunur. yer altında gelen bu çeşmenin kaynağı ve kim tarafında yapıldığı bilinmiyor. Bu suyun kale tarafında kanallar yolu ile aktığı söylenmektedir.
Hacı Pınar Çeşmesi
Hacı Pınar Çeşmesi
Bu çeşme ilçemizin merkezinde bulunur. ilk inşasını Selçuklular zamanında atmıştır. İlçemizde bulunan bu çeşme zamanla tahrip görmüştür. fakat 1933 yıllında Ermeni ustası Yale tarafında onarılıp tekrar hizmette koymuştur. Çeşme günümüze kadar hizmet etmeye devam etmektedir. Bu çeşme ilçemizin sembolü haline gelmiştir.
 
Eski Hükümet Konağı
Eski Hükümet Konağı
İlçemizde bulunan bu konak 1903 yıllında Abdülhamit’in emri ile inşa edilmiştir. Kare planlı ve 2 katlı olan bu bina kesme taşlardan inşa edilmiştir. 1908 yıllında hizmette girmiştir. Siverek ilçe olduktan sonra burası Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır. 1980 yıllında çıkan bir yangın sonucunda bina büyük ölçüde zarar görmüştür. Günümüzde Anıtlar Kurulu tarafında koruma altına alınmış olsa da herhangi bir çalışmaları yoktur.
 
Otelimizde konaklama icin lütfen rezervasyon yap butonuna tıklayınız yada iletisim bilgilerimizden bize ulasınız. Sizleri agırlamaktan mutluluk duyarız.